Tetoválás és bőrápolás

tetko1

Nyáron ahogy lekerülnek a pulcsik, sálak és hosszúnadrágok, sok tetoválás előkerül. A tetoválás lényege, hogy a bőr rétegeibe festékanyagot juttatnak. Célja lehet a test díszítése, törzsi hovatartozás, önmegvalósítás, és egyes kultúrákban a rangot is így tudatják. De most nem a történetéről, fajtáiról vagy az eszközeiről beszélgetnék, hanem a bőrre gyakorolt hatásáról. Vojtkó József tetováló művészt kérdeztük a tetovált bőr ápolásáról, védelméről, aki érdekes információkat osztott meg velünk.

Mielőtt tetováltatni megyünk, szükség van-e előkészületekre?
– Mielőtt tetoválásra jön az ember, fontos hogy ne legyen ittas vagy másnapos, esetleg beteg, továbbá hogy betöltse a 18. életévét. Ajánlott, hogy az utókezeléshez megvegye a szükséges dolgokat (fóliát, krémet stb.) A szőrtelenítést elvégezheti mindenki egyénileg, de természetesen a tetoválóra is rábízhatod a dolgot. Ami még fontos, hogy ne legyen szét napozva, vagy szolizva a bőr, ne legyen leégve.

Mennyi időt vesz igénybe a tetovált bőr teljes regenerálódása?
– Ez a bőrtől, a tetoválás nagyságától és az utókezeléstől is függ. Általában 2-3 hét múlva lehet egy tetoválást folytatni, de a teljes regenerálódás ennél jóval több idő.

Milyen tünetekre lehet számítani (pirosodás, viszketés, varasodás?)
– A tetoválás mikor elkészül kicsit piros szokott lenni és be is dagadhat. Ez 2-3 napig is eltarthat. Később mikor már gyógyul, akkor viszkethet is, ez természetes. Ha megfelelően van utókezelve, a tetováló utasításait betartva, akkor nem varasodik be, hanem szépen legyógyul. Ha túl nagy felületen készül a minta, vagy le van gyöngülve az immunrendszer, akkor előfordul hogy belázasodik az ember. Ilyenkor ajánlott a c -vitamin szedése, esetleg előre is.

Mivel kell kezelni a gyógyulási időszakban? Lehet mosni?
– Mosni kötelező hideg vízzel, áztatni tilos! Ajánlott a mosáshoz antibakteriális folyékony szappan. A kezelés történhet Bepanthen (nem Bepanthen Plus!!!) krémmel vagy erre kifejlesztett speciális tetoválás utókezelő krémmel (több fajta létezik és kapható). Valamint fólia és papírragasztó (a fólia rögzítéséhez). Naponta legalább 3-4-szer cseréljünk rajta kötést az elején. A fólián keresztül lehet jegelni is ha kell. A gyógyulás után (fürdés után) ajánlott testápolóval kenni ameddig szükséges.

A tetoválás elkészülése után meddig nem szabad napozni, szoláriumozni?
– Addig ne menjünk, ameddig le nem gyógyul. 1 de akár 3 hét is lehet. Amit a gyógyulás időszakában kerülni kell az a szolárum, uszoda, szauna (a fertőzés miatt). Ha elmegyünk otthonról és még 1-2 napos a tetoválás, mindenképpen fóliázzuk. Otthon elég ha kenjük vékonyan. Addig fóliázzuk, amíg nem ragad már bele a ruha.

Később is erősebb naptejre van szükség a tetovált bőrfelületen?
– Amíg friss a tetoválás ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert elszíneződhet. Később magas faktorszámú fényvédővel kenjük!

Vannak olyan testrészek, ahol speciális utókezelésre van szükség?
– Ilyen terület a lábfej és kézfej, amire oda kell figyelni egy kicsit jobban. Könnyebben sérül, fertőzésnek is jobban ki van téve, nehezebb fóliázni. Sűrűbben kell mosni és lehetőleg pihentetni.

Az idő múlásával gondolom kell számítani a régi (fiatal korban készített) tetkók megváltozásával, hiszen meghízhatunk, megnyúlhat a bőrünk. Mit kell erről tudni? Lehet ezeket javítani, vagy ezzel együtt kell élni?
– Kevés olyan terület van ahol torzul a kép. Ezért hallgassunk mindig a tetoválóra, hogy mit és hova érdemes, mert nem csak öreg korra nézhet ki furán a kép. Idővel fakulhat a kép de ez nem befolyásolja a minőséget. Ha viszont rossz helyre vagy méretben kerül fel, vagy csak nem oda való a kép akár milyen jó minőségű, a tetoválás nem fog jól kinézni. Fontos hogy olyan tetoválót találjunk, akiben megbízunk, ez az ő szakmája, és vegyük figyelembe hogy mit mond. Ne a barátnő, haver, szomszéd mondja meg, hogy milyen legyen, mekkora vagy mi a menő éppen, mert akkor majd jön a takarás.

Ráncosabb bőrfelületre is lehet tetoválni? Volt már idősebb vendéged?
– Lehet minden bőrfelületet tetoválni, nem probléma. A túlszolizott bőr is lehet ráncos dehidratált, nem korfüggő.

Szoktál tetoválni bőrhibák, anyajegyek, hegek elfedésére? Gondolom ilyenkor csak a bőrhiba köré lehet “rajzolni”.
– Heget nagyon jól el lehet tüntetni tetoválással (lehet rá varrni), valamennyire ki is simul, és az anyajegyeket is be lehet építeni a mintába. Amire igazán oda kell figyelni az az olyan anyajegy, ami kiáll egy kicsit a bőrből. Ezeket el kell kerülni, nem szabad rá tetoválni.

Milyen extrém helyekre szoktak tetoválást kérni?
– Talán a koponya volt idáig az ami extrémnek mondható, és a nyak amit csináltam. De bárhová lehet tetoválni ahol bőr van.

Mit lehet tudni a tetoválás eltávolításáról?
– Ha rászánjuk magunkat mindenképpen profihoz menjünk, akinek a munkáit láttuk és ért hozzá. Itt is fontos, hogy tartsuk be az utasításokat. 100%-os eredményt azért ne várjunk tőle. De utána a takarás sokkal könnyebb. A megmaradt tetoválást szinte bármilyen képpel lehet majd takarni.

Léteznek speciális ápolószerek a tetovált bőrre?
– Igen vannak, de ezeket ne a patikában keressük, hanem olyan helyen ahol tetováló felszerelést árulnak. Vagy a tetoválótól tudsz venni.

Néhány szót magadról?
– 2010-ben kezdtem el tetoválni Müllner Csabánál, aki Magyarország egyik legjobb tetováló művésze. Azóta dolgoztam két belvárosi szalonba is, de igazán a kreativitásomat csak itthon tudom kiélni maradéktalanul, pénzt keresni meg kimegyek külföldre. A portfólióm megtekinthető Facebook oldalamon. Elérhető vagyok a vojtkojozsef@freemail.hu e-mail címen.

Share Button

15 hozzászólás

 1. Károly szerint:

  Fogalmam nem volt hogy ennyi minden kell tetoválás előtt-után! Egyszer elindultam csináltatni, egy megbeszélt időpontra, de a tetováló küldött egy sms-t az utolsó pillanatban, hogy mégsem jó neki az időpont. Még jó mert ezek szerint teljesen felkészületlenül mentem volna. Azóta sem csináltattam meg…

 2. mitch szerint:

  A tetováló a megbeszéléskor már el kellene mondja az infókat, mire készülj, mi a teendő, miket kell majd beszerezni. Ne is bánd, hogy nem mentél ilyenhez. Azért ez nem egy hajvágás!

 3. een007 szerint:

  Én 6 napja csináltattam a tetkóm csuklóm alatti részen, Neogranormon kenőccsel kentem eddig viszont ma olvastam, hogy fakít, ez igaz?

 4. Joci szerint:

  Neogranormonnal és más popsi kenőcsel ne kenjük a tetoválást mert nem jó rá!! Azonkívül hogy nehezen kenhető nem is tesz jót neki. Ha egy tenyérnyi tetoválásod lett volna mondjuk a válladon igen nehezen tudtad volna bekenni később pedig lemosni róla a popsikenőcsöt! A gyógyszertárban kapható kenőcsök és krémek közül csak a sima Bepanthen jó a tetoválásra.(Az is csak vékonyan kenve, mert vastagon fel ázhat tőle a tetoválás!) Nem éri meg kísérletezni!! De már léteznek tetoválásra kifejlesztet krémek amik le rövidíthetik a gyógyulást..( nem tartalmaznak lanolint sem vazelint mint a gyógyszertári termékek.) Ezáltal szellőzik a bőr a krém alatt is. Mindenképpen javaslom hogy a tetováló által elmondott utókezelést tartsd be.

 5. Kis Andi szerint:

  Szia. Ne haragudj, h írok, tegnap csináltattam (első) tetoválást, 2 cm végtelen jel, a tarkómra. Kérdésem, h mennyire kell óvni kezelgetni? Mindenki máshogy mondja. Mivel szerintem kicsi hamar gyógyul és rossz is fóliázni. (nem tudom h lehetne a legjobb) Köszönöm a válaszod. Muszáj a fólia? Vettem Bepanthen kenőcsöt az a jobb v a viamin a & vitamin d (amit kaptam)..

  Köszönöm a válaszod.

 6. Joci szerint:

  Általában 2-3 napig kell fóliázni. De mivel ez egy pici tetoválás, szerintem elég egy napig. A lényeg hogy ne ragadjon bele a ruha. Viszont krémezni kell hogy ne száradjon ki! A szabadban viszont (ha már legyógyult) ajánlom hogy magas fényvédővel kend be a napsugárzás miatt. Különben megvan az esély rá hogy nem sokáig lesz olyan színű mint most! Üdv. Vojtkó József

 7. Olga szerint:

  4 hónapja csináltattam a legutóbbi tetkóm, már teljesen meggyógyult. A problémám az, hogy néha kizárólag csak a minta mentén, felduzzad,és piszkosul viszket. És ez előfordult már a két éves tetkómmal is.. Ez mitől lehet? Mit tudok ezzel kezdeni?

 8. Joci szerint:

  Előfordul hogy a kontúr néha kidudorodik, valószínű azért mert az mélyebbre van ütve mint a satír (ez nem hiba.) Ha viszont az egész tetoválás kidudorodik (nem csak néha) akkor rosszul lett berakva, nagyon mélyre ütötte a festéket a tetováló. A viszketés lehet valami kozmetikumtól, pl. tusfürdő vagy mosópor/öblitő-től. De az is lehet hogy egyszerűen száraz a bőröd és testápolóval be kellene kenni fürdés után. Ha egyik sem segít akkor mindenképpen keress fel egy bőrgyógyászt. Üdv. Vojtkó József

 9. Gábor szerint:

  tetkó allergia? Ha rákeresel lehet találni erről infókat.

 10. Olga szerint:

  Kedves Joci!
  Te vagy a második aki azt mondja, hogy mélyre lett beütve. Esetleg ezzel lehet valamit kezdeni, vagy törődjek bele hogy el lett cseszve a tetkóm, és éljek kidudorodott tetkóval egy életen keresztül?

 11. Dávid szerint:

  Nekem a csuklomon van egy egy napos tetoválás, a bepanthentől viszketek de nincs itthon csak hidratáló tonik, regeneráló krém , meg Alkcema kenőcs..az Alkcema az tényleg jó? Még a babaolajat is mondták hogy jó nemtudom mennyi igaz belőle .Ezek közül kenhetem valamelyikkel?

 12. Eni szerint:

  Nekem 2 hetes a tetoválásom és olyan mintha ráncos lenne!
  Ez miért lehet?

 13. DORI szerint:

  Szia
  az lenne a kerdesem hogy ket hete csinaltattam a hatamra tetovalast es nagyon szepen gyogyul marle is hamlott es szeretnek elmenni a szoliba .lehetseges e: koszonom

 14. Borbely ivett szerint:

  Szia !
  2 hónapja csinaltattam a tetkomat es ilyen rancos mitol lehet ??

 15. Semsei Amanda szerint:

  Neogranormonnal lehet kenni a friss tetoválást?