Őszülés: tehetünk ellene?

Where are all the grey haired men in advertising?

Előbb vagy utóbb mindenki megismerkedik azzal az érzéssel, amikor a tükörben felfedezzük az ősz hajszálakat, vagy egy kedves barát hívja fel rá a figyelmünket. De mi is ez a folyamat? A festéktermelő sejtek nem termelnek elég festéket, ún. melanint, illetve helyettük légbuborék kerül a hajszál belsejébe. A haj színét a melanin és hajszál kérgének aránya határozza meg. Az őszüléssel együtt a hajszál fizikai tulajdonságai is gyengülnek. Ez egyfajta kopás: amikor kiesik egy hajszál és a helyére új nő a melanocyták (ezek felelősek a festékpigmentek előállításáért) egy része elpusztul.
Mit tehetünk az őszülés ellen? Mivel a hajszálak kb 80%-át fehérje alkotja, így elengedhetetlen a helyes táplálkozás. Szakemberek a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrendet javasolják, főként a H, B2, B3, B6 vitaminok bevitelét. Ezek forrásai például a dió, avokádó, füge, szilva, banán, kelbimbó, mangó.
Mik lehetnek az őszülés kiváltó okai? Alapvetően a genetika határozza meg, hogy mikor kezdődik a pigmentáció csökkenése. Ha szüleink, nagyszüleink is gyorsan megőszültek, akkor túl sokat nem tehetünk. Mint minden öregedési folyamat estén, itt is igaz, hogy egészséges és változatos táplálkozással tudjuk késleltetni. A fent felsorolt vitaminok hiánya gyorsíthatja az őszülést. A stressz és az őszülés közötti közvetlen kapcsolat tudományosan nem bizonyított. Ám stresszes helyzetben a felszabaduló adrenalin gátolja a vérellátást, ami elvileg akadályozhatja a melanin termelődését. Ezen kívül különböző, főleg hormonális betegségek és felszívódási rendellenességek hatással lehetnek az őszülési folyamatra. Ezek felderítése és kezelése lassíthatja az őszülést.
Akit már elért a probléma és úgy gondolja, az őszülő halánték, a kandikáló őszes csíkok nem illenek bele a magáról alkotott képbe, az használhat hajszínezőt, hajfestéket. Ma már nagyon egyszerűen alkalmazható, samponként használható termékek is vannak. Egy korábbi cikkben összeszedtem a férfiak számára fellelhető termékválaszték jelentős részét. Újabban pedig megjelentek az őszülést megállító illetve visszafordító termékek is. Bár ezek hatékonysága egyelőre kétséges, a folyamatos kutatások révén egyre jobbak kerülnek piacra. Magyarországon jelenleg a következő termékek vannak forgalomban:
Reparex: Külön terméket kínálnak nőknek és férfiaknak, sőt már szakállra-bajuszra való is van. Több webáruházban megkapható mintegy 3500 forintért, és legalább 4-5 flakon elfogy 1 év alatt. Az első 3-6 hétben naponta, majd heti 1-2 alkalommal kell a folyadékot a fejbőrbe masszírozni.
Nogrey: A weboldal szerint nemcsak az őszülést fordítja vissza, de a hajhullást és a korpásodást is csökkenti. Webáruházakban kapható kb. 3000 forintos áron, 3-4 flakon elég 1 évre. Az első 2-3 hétben naponta kell bekenni a tonikkal a hajat, később elég heti 1-2 alkalommal a hajtőre tenni.
Bionnex: Egy sprayt és 3 féle sampont (normál hajra, zsíros hajra, száraz töredezett hajra) tartalmaz a termékpaletta. Gyógynövényekkel hat, gyógyszertárakban, webáruházakban kapható. Kb. 4000 forint mindegyik termék és legalább 5-6 flakon megy el évente, mivel eleinte naponta, később minden hajmosásnál kell használni a sampont, és erre jön még a spray.
Megpróbáltunk személyes tapasztalatokat is begyűjteni a különböző fórumokról, de sajnos egyik termék sem győzött meg minket a hozzászólások alapján. Te próbáltad már valamelyiket?

Share Button