Nagy szájvíz teszt

szajviz_slide

Mivel a hölgyek körében végzett felmérésünk eredménye az lett, hogy a lehelet a legfontosabb számukra, így mi sem természetesebb, hogy ezzel a témával is részletesen foglalkozok. Először arra gondoltam, hogy készítek egy cikket a fogmosásról, de ha jobban körülnéz az ember a neten, akkor rengeteg ilyet talál. Így ehelyett azt találtam ki, hogy leírom a tapasztalataimat több szájvízen végzett tesztsorozat zárásaként. Szerintem még nincs fél éve, hogy használok szájvizet, de úgy érzem, hogy szükséges dologról van szó. Mindamellett a legutóbbi fogászati látogatásom során a fogorvos is ajánlotta a használatát. Többféle terméket kipróbáltam, volt olyan a palettán, amelyet nagynevű multi kínált és olyan is, ami a szájfelrobbanós reklámmal népszerűsíti magát, valamint terítékre került egy klasszikus termék is.

De jobb ha tudjuk, nem volt mindig ilyen nagy a választék és kellemes a procedúra. A szájvizet a kínaiak alkalmazták először időszámításunk előtt régesrég, bár akkor még gyermek vizeletnek hívták és szuvasodás megelőzésére ajánlották (blehhh!). A görögök már borecetet használtak, míg a rómaiak olaj és fehérbor koktéljával öblögettek. Egy 1520-ban Lipcsében megjelent orvosi könyvecskében már így nézett ki a recept: forralt bor, timsó, ecet és mirha, megfelelő arányú keveréke. A szájüreg fertőtlenítésére elsőként Semmelweis Ignác és Louis Pasteur kezdtek el speciális fertőtlenítő oldatokat alkalmazni. Az első kereskedelmi forgalomban kapható erős antiszeptikus hatóanyagú szájvizet Joseph Lister állította elő és 1895-ben kezdték el forgalmazni Listerine néven. Ismerős? Érdekes, hogy nemrég ért el hozzánk csak… :-)
Manapság már mindenféle –fluorid, -klorid, -benzoát végződésű vegyületet tartalmaz a vízen és az alkoholon kívül, és előjöttek a természetes alapanyagú, gyógynövénytartalmú szerek is. Megmondom őszintén sokkal jobb, ha nem tudom, hogy mi segít a szájbeli baciharcban.

Jöjjenek a vélemények röviden:
Listerine: irtó erős, csípi a nyelvet és a száj bármelyik részét, amihez hozzáér. Miután eltávolítottuk a szánkból, egy ideig még csíp, de utána kellemes ízt és frissességet hagy maga után. Biztos vagyok benne, hogy mindent kiírt a szánkban, de alacsony fájdalomküszöbbel minket is padlóra tesz.
Colgate Plax: Fura íz – fura utóíz, nem volt igazán kellemes. Viszont gyakorlatilag mindenhol kapható, könnyű hozzájutni és árban is barátságos.
Aquafresh: Rövid időre felfrissülést nyújt, de hamar eltűnik a hatása. Az árát és hozzáférhetőségét tekintve megfelelő.
Paradontax: Kellemes, nem csíp, nem mentolos, komfortos érzést hagy maga után jó ideig a szájban. Eddig csak 1-2 helyen láttam, nem árasztja el a boltok polcait és elég drága is, főleg hogy meglepően gyorsan fogy!
Meridol: Kellemes balzsamos érzés a szájban, egyszerű használat, de viszonylag hamar elmegy a hatása. Ezt is elég nehéz beszerezni, nem mindenhol kapható, és nem is a legolcsóbb termék a kínálatban.
Cserszömörcés szájvíz: A klasszikus, már több ízben is kapható, a mentolosat próbáltuk. Mentolos íz nem volt, de kellemes, nem csíp. Ennek a használata nagyon macerás, hígítani kell 2dl vízben, amivel elég sokáig öblöget az ember, mire elfogy. Ráadásul a mosdókagylón és mindenfelé a fürdőszobában szürkésbarnás nyomokat hagy maga után. Árban azonban nagyon barátságos, mivel pár cseppet kell csak hígítva használni, gyakorlatilag az örökkévalóságig kitart.

Sajnálatos módon nem rendelkezek olyan eszközzel, ami megmondja a számban található baktériumok számát, így a tesztet nem lehet számokkal alátámasztani. Azt ajánlom, hogy válogasson ki-ki szájíze (-szaga) szerint. Ne feledjétek, ha kellemes, friss illat árad elő a szátokból, azt a nők is értékelni fogják. Nem is beszélve az elkerülhető és nem olcsó fogászati kezelésekről.

UPDATE: Újabb szavazásunkból kiderül, olvasóink melyik szájvizet tartják a legjobbnak. Ha már használsz szájvizet, segíts a többieknek, szavazz a legjobbra, vagy oszd meg véleményedet.


Milyen szájápolási termékeket használsz?

   

Loading ... Loading ...

Share Button

9 hozzászólás

 1. Karesz szerint:

  Sziasztok!
  Én a Lidl-ben kapható Dentalux-ot használom. Túl sok összehasonlításom nincs, de az árát tekintve biztosan “veri” a többit. Azt hiszem van erős és enyhén erős kivitele is.
  Szerintem az íze elég kellemes, soha nem volt utána zavaró érzés.

 2. Zee szerint:

  Mérges vagyok mert én tényleg tesztet vártam!!!
  Nah nem feltétlenül valami iszonyat részletest de mondjuk minimum hogy melyiknek mi a hatóanyaga és arról mit ír a tudomány, mire jó!
  Az íze engem iszonyat hidegen hagy…
  Mint ahogy a fájdalomcsillapítok között sem az alapján választok hogy citrom ízű-e…

 3. JohnnyB szerint:

  Üdv!
  Kipróbáltam én is a Lidl-féle Dentaluxot. Az enyhén erőset vettem először, elsőre bejött, kellemes az íze. Utólagos vizes öblítés szükségtelen, ahogyan leírás is írja, ellentétben az alábbival.
  Aztán kipróbáltam ugyanezt, csak az extra erős kivitelben. Na az már durva, szinte “mar” belülről. Illetve olyan öblögetés közben, mintha feloldaná a szájban mondjuk a lepedéket és száraz, ragadóssá válik. Az íze túlzottan ütős, inkább a enyhét választanám a jövőben is…
  Az ára viszont tényleg a többihez képest meglepően jó, közel fele a mai trendi márkákhoz képest (igazság szerint nem vagyok ezek után meggyőződve, hogy a drágább annyival jobb)

 4. Kardfogó szerint:

  A Meridolt fogorvos szerint nem szabad folyamatosan hanem csak kúraszerűen használni, mert a természetes szájbaktériumokat is kiírtja. Én ezt nem tudtam és jópár hónapig (évig?) használtam de mintha tényleg jobb lenne a helyzet amióta mást használok ill. váltogatom a szájvizeket.

 5. Károly szerint:

  Colgate Total Pro Gum nekem elég jó, ez nem az a régi Colgate Plax, hanem új fajta (hengeres flakonban) és elég drága is, de az ínyt rendbeteszi. Csak enyhén csíp, éppen annyira hogy azért lehessen érezni valamit, de amúgy jó érzést hagy a szájban.

 6. Tablethuszár szerint:

  Listerin Zero nem csíp annyra (szerintem egyáltalán), barátnőm azt hadználja, én a simát.

 7. Rácz Dezsőné szerint:

  Nekem a LISTERINE FRESH BRUST vált be legjobban nagyon jó íny gyulladásra is nagyon meg felellő.

 8. Szögi szerint:

  Ma láttam 1 literes kiszerelésűt a Tescoban a Listerinből, a tejszínhabok között. Mivel eddig ott nem kerestem, lehet ezért nem láttam soha? :)

 9. sfexco szerint:

  :-D
  Tényleg létezik az 1 literes kiszerelés, több helyen is kapható már, mi először az Ázsia Centerben láttuk. Nem árt kisebb flakonba áttölteni amit használ az ember, mert ez így elég kezelhetetlen.