Ha november, akkor Movember

movember

1999-ben az ausztráliai Adelaid városában, a helyi italmérő egységben néhány fiatal férfi kitalálta, hogy adománygyűjtési célból bajuszt növesztenek, Movember név alatt. Az elnevezés az angol moustache (bajusz) és november szavakból áll össze. 2004-ben Melbourne-ben 30 férfi 30 napig növesztette az előző ötlet alapján a bajuszát a prosztatarák és a férfiak depressziójának veszélyeire figyelmeztetve. Azóta folyamatosan növekszik az eseményen résztvevők száma és a megmozdulások jelentősége. A „Movember Foundation” alapítása óta világszerte 174 millió dollárt gyűjtött ezeknek a céloknak a teljesítésére és 2012-ben 1,1 millió férfi regisztrált az eseményre. Ugyanebben az évben a mozgalom bekerült a világ 100 legnagyobb civil szervezetei közé. Világcégek, szervezetek, sportolók támogatják valamilyen formában ezt a célt.
A mozgalom 2009 óta Magyarországon is tevékenykedik. Jelmondatuk: „A tudás hatalom, A bajusz király!”. Minden évben növesztenek és gyűjtenek, hogy támogassák a rák elleni harcot. A prosztatarák az egyik leggyakoribb rákfajta. A tünetek kialakulásához évek kellenek, idejében felismerve azonban kezelhető. Ezért fontos, hogy minden férfi, aki elmúlt 40 éves, részt vegyen a szűrővizsgálaton. A magyar szervezet eseményeiről folyamatosan értesülhetsz a Facebook oldalukon.

Lássuk a szabályokat, mert azok is vannak:
1. November elsején borotválkozz meg teljesen.
2. Egész hónapban növeszd és ápold a bajuszodat.
3. Tilos a szakáll, a körszakáll és az álbajusz.
4. Használd a bajusz erejét, hogy beszélgetést kezdeményezz a férfiak betegségeinek kockázatairól és növeld a résztvevők számát.
5. Minden „Mo Bro” (Movember Brother) úgy viselkedik, mint egy Úriember.

További információk:
Movember hivatalos oldal
Wikipédia

Share Button

2 hozzászólás

  1. szerint:

    Eddig úgy tudtam, hogy no shaving, de akkor csak a bajuszra vonatkozik…

  2. Pitta szerint:

    Engem az asszony megölne, ha egy hónapig növezteném, de szép kezdeményezés.