Férfias tevékenységek?

A young man having facial treatment at a health spa

Autószerelés, barkácsolás, extrém sportok jutnak először eszünkbe, de most nem ezekről lesz szó. Jelenlegi felmérésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire fogadják el a hölgyek a férfiak bőrápolási szokásait, tevékenységeiket, vonzóak maradnak-e azok a férfiak a nők szemében, akik sokat törődnek a külsejükkel? Mik azok, amiket kifejezetten igényelnek, vagy éppen hogy elfogadhatatlannak tartanak? Jobban tetszünk vajon, ha napi szinten testápolót használunk? Vagy elhagyna a barátnőnk, ha elkezdenénk botox kezelésre járni? Természetesen mindenki máshogy áll hozzá ezekhez a dolgokhoz, itt csak a nagy átlag véleményét tudjuk bemutatni.

És most jöjjön a kegyetlen igazság. Ebben a közvélemény kutatásban a hölgyeknek olyan tevékenységeket kellett értékelniük, mint pl. arctisztítás, pedikűr, manikűr, testápolózás, gyantáztatás, szemöldökszedés, szoláriumozás, plasztikai műtét vagy smink. Minden tevékenységnél 4 válaszlehetőség közül választhattak: „Igénylem”, „Belefér”, „Alkalomszerűen elfogadható”, „Elfogadhatatlan”.

Lássuk először a legelfogadottabb tevékenységeket. A legtöbb igénylem válasz érkezett a krémezésre. A válaszadók 44%-a igényli és 37%-ánál belefér, ha kézkrémet és/vagy testápolót használunk. 18% alkalomszerűen tud megértő lenni eme szokásunkkal szemben, és csak 1% tartja elfogadhatatlannak. Ezt szorosan követi a test borotválása<, majd kicsit lemaradva az otthoni lábápolás (áztatás, sarokreszelés, radírozás, krémezés) és hajszállal mögötte meglepő módon a körömreszelő használata. Tehát Uraim, aki a fenti ápolási rituálékat nem végzi, ideje elkezdeni, nehogy hoppon maradjanak. Élmezőnyben végeztek még az alábbi témák: pedikűröztetés szakemberrel, arcápolás (arckrém, arclemosó, tonik), szoláriumozás.

Most nézzük a legkevésbé elfogadottakat, amikről le kell szokni, még ha divat is vagy tetszik nekünk, esetleg a haver ajánlotta. A papírforma érvényesült, a sminkelésre 96%, a botox kezelésre és a plasztikai műtétre pedig egyformán 86% mondta, hogy elfogadhatatlan. Ezeken kívül inkább az elfogadhatatlan felé billen a mérleg a következő témákban: barnító krémek használata, nem őszülő haj festése, szemöldök szedetése kozmetikussal, és számomra meglepetés a bőrhibák elfedése korrektorral. A hölgyek 52%-a elfogadhatatlannak tartja és csak 3% igényli. A többségnek ezek szerint jobban tetszik, ha óriási vörös pattanással a homlokunkon jelenünk meg, mintha egy gyors mozdulattal enyhítenénk a látványon. Őszintén szólva, én két módszert alkalmazok ezzel kapcsolatban: van egy krémem, amit ha elég gyorsan alkalmazok, csírájában fojtja el a pattanást. Szükség esetén korrektorral elfedetem a hibát, de mindig a párom végzi, hiszen ő látja meddig nem feltűnő. Ha szerinte belefér, akkor a többiek sem fogna szólni. De kíváncsi lennék mások véleményére is.

Nem minden témában ilyen egyértelmű a helyzet. A legmegosztóbb kérdés az ajakápoló használata volt, az összes válaszlehetőségre közel azonos számú válasz érkezett. Legtöbben azt választották, hogy belefér, ugyanakkor sokan elfogadhatatlannak tartják.
Jó néhány tevékenység esetén az alkalomszerűség győzött: arctisztítás kozmetikusnál, manikűröztetés, pedikűröztetés, pakolások használata, arckezelések kozmetikusnál, ránctalanítók használata. Ezek azok a tevékenységek, amik bizonyos szituációkban, élethelyzetek előtt szükségesek, hiszen nyaralás előtt pedikűröztetünk, esküvő előtt megyünk kozmetikushoz, mert hát a fotón jól kell kinézni.

A válaszadók életkora 15-64 év között volt. Az idősebb korosztály a legigényesebb, 49 évestől felfelé összesen 16% igénylem válasz érkezett, míg a többi korosztályban csak 9% körül. Tehát ők várnak el a legtöbb féle kezelést a férfiak részéről. Ellentétben a 28-36-os korosztállyal, akik több mint 40% elfogadhatatlan választ adtak, tehát nem szeretik, ha a férfiak sokat kenegetik magukat, vagy a kozmetikusnál múlatják az időt.

A részletes táblázatból lehet szemezgetni, hogy milyen ápoltsággal kapcsolatos tevékenységet hogyan értékeltek a hölgyek.

Mennyire elfogadható, ha egy férfi a következő tevékenységeket végzi?

TevékenységIgénylemBeleférAlkalom-szerűenElfogad-hatatlan
Kézkrém, testápoló használata44%37%18%1%
Manikűröztetés szakemberrel6%29%49%16%
Pedikűröztetés szakemberrel14%35%38%13%
Körömreszelő használata34%41%22%3%
Otthoni lábápolás (áztatás, sarokreszelés, radírozás, krémezés)35%30%29%6%
Arckrém, arclemosó, tonik használata21%44%29%6%
Pakolások, maszkok használata2%14%44%40%
Szemkörnyék ápoló, ránctalanító krémek használata7%23%38%32%
Arctisztítás kozmetikus által9%32%50%9%
Arckezelések kozmetikusnál (ráncsimítás, mikrodermabrázió stb.)7%9%41%43%
Botox kezelés0%0%12%88%
Plasztikai műtétek0%3%11%86%
Otthon végzett borotválkozás testen (hónalj, mellkas, intim területek stb.)42%39%10%9%
Otthon végzett gyantázás9%29%31%31%
Gyantáztatás kozmetikussal3%27%30%40%
Szemöldökszedés1%17%36%46%
Szemöldök szedetése vagy gyantáztatása kozmetikussal0%12%26%62%
Ajakápoló használata (színtelen)16%34%28%22%
Bőrhibák elfedése korrektorral3%8%37%52%
Sminkelés (alapozó, szemceruza, ajakszínezés)1%0%3%96%
Hajfestés őszülés elfedésére1%28%33%38%
Nem őszülő haj festése1%14%20%65%
Szoláriumozás3%35%37%25%
Barnító krémek használata1%12%22%65%

Összefoglalásul azt lehet elmondani, hogy ha összeadom az igénylem és elfogadható válaszokat, bizonyos területeken természetesnek mondható a férfi szépségápolás, még a női nem szemében is. Még kicsit várni kell a nagy áttörésre, amikor már természetesek lesznek ezek a „férfiatlan” tevékenységek minden férfi társam életében. De már ebből a felmérésből is kiderül, hogy egyre jobban igénylik a hölgyek az igényesebb férfiakat.

Végül a kérdőív kitöltőinek legérdekesebb megjegyzései tanulságképpen:

„Nem a zsánerem, amikor egy férfi többet szépészkedik, mint egy nő.”

„Ha egészségügyi gond miatt szükséges például a pedikűr, ajakápolás, ilyesmi, akkor tartom elfogadhatónak, egyébiránt taszít a legtöbb hasonló.”

„A testradír kimaradt. Az öcsém és a párom is előszeretettel lopkodja a fürdőszobából. :)”

„Szerintem ide sorolható még a fogak rendbehozatala, esetleg fehérítés.”

„Az otthoni gyantázás, szemöldökszedés, lábápolás után takarítson ki maga után!!!”

Share Button

1 hozzászólás

  1. Kincsesatti szerint:

    No meg a motorozás! Motorosok, nektek nincs kedvetek/lehetőségetek részt venni ebben az adománygyűjtésben? Sok motorostársunk már élt a lehetőséggel! http://bit.ly/motoadomany