Férfi bőr vs. női bőr

ferfibor

Amikor férfiaknak szóló bőrápolási termékekről beszélünk, sokan csak legyintenek: biztos ugyanazt adják el mint a nőknek, csak más csomagolásban, sok esetben drágábban. Reméljük ez nem így van, hiszen elég sok az eltérés a két nem bőre között. De először nézzük az azonosságokat: ez az elsődleges védelmi vonalunk a külvilággal szemben, egyúttal ez a legnagyobb szervünk. Felülete akár 2 négyzetméter is lehet, súlya a 3 kg-ot is elérheti. Legfelül van a hámréteg (epidermis), ez évente 10-12 alkalommal teljesen megújul. Ez alatt van a rugalmas és rugalmatlan kötőszöveti rostokból álló irha (dermis). És legalul található egy laza rostos kötőszövetből álló bőralja (subcutis), itt található a zsírszövet.
Most vegyük sorra a különbségeket. A férfiak felső bőrrétege 10-20%-kal vastagabb, ezáltal védettebbek vagyunk az UV sugárzással szemben és az egyéb környezeti ártalmakkal szemben. Az arcon átlagosan 22%-kal vastagabb a bőrünk, és több kollagént tartalmaz, mint a nőké. Ennek a szilárdabb felépítésnek és kollagén többletnek köszönhetjük, hogy lassabban öregszünk. Nálunk kb. 10 évvel később kezdődik a bőr öregedési folyamata, utána azonban látványosan gyorsabban zajlik le. Továbbá ez az oka annak is, hogy nagyon ritkán lehet férfiaknál narancsbőrt, cellulitiszt találni. Több vizet képes megtartani a bőrünk, ezáltal rugalmasabb, viszont többet is verejtékezik. A szervezetünkben több az androgén hormon, ami a tágabb pórusokért felelős, valamint a faggyú mirigyeink nagyobbak és több van belőlük. Aminek faggyútermelését a tesztoszteron is fokozza.
A fent leírt eltérések tehát indokolják a férfiak számára kifejlesztett speciális bőrápolók alkalmazását. Például a zsírosabb (nőknek készült) krémek aknékat és pattanásokat okozhatnak nálunk.
A L’Oréal Paris laboratóriuma készített egy tanulmányt, ahol 200 férfinél vizsgálták a bőr öregedését. 5 jelet vizsgáltak: szarkalábak, homlok ráncai, orr-orca barázdái, az arcbőr megereszkedése, szem alatti sötét foltok. A Men Expert termékcsaládot ezen vizsgálatok alapján fejlesztették ki.
Források és további információk a témáról:
Családháló – A “férfibőrt” is ápolni kell
Loreal Paris – A férfi bőr
Beauty Forum kozmetikai szaklap 2002/2. száma
Les Nouvelles Esthétiques Spa 2009/4. száma


Használsz arckrémet?

   

Loading ... Loading ...


Share Button